تست کراتینین چیست

با آسان آزمایش آزمایشگاه همیشه همراه شماست

براحتی می توانید از طریق اپلیکیشن و یا وب سایت آسان آزمایش درخواست آزمایش کراتینین سرم یا سایر آزمایشات را در منزل یا محل کارتان دهید و جواب آزمایشتان را آنلاین دریافت کنید

آزمایش کراتینین- Creatinine

آزمایش خون در منزل
تست های پزشکی

در صورتی که تمایل دارید در منزل یا محل کار خود آزمایشات پزشکی انجام دهید می توانید از طریق سامانه آسان آزمایش درخواست خود را به صورت آنلاین ثبت کنید و منتظر هماهنگی آزمایشگاه جهت نمونه گیری در محل دلخواه خود باشید.جهت نصب اپلیکیشن اینجا کلیک کنید.

نام های دیگر آزمایش کراتینین

کراتینین سرم ، Crea

هدف از انجام آزمایش کراتینین

هدف از انجام این آزمایش، ارزیابی سلامت کلیه ها، تشخیص بیماری کلیوی و پایش وضعیت درمان بیماری کلیه ها است. آزمایش کراتینین نشان دهنده وضعیت سلامت کلیه ها است.این پارامتر اطلاعات مهمی درباره کلیه فراهم می کند. کراتینین یک ماده شیمیایی زائد است که توسط متابولیسم عضلات و به میزان کمتری با خوردن گوشت تولید می شود. کلیه های سالم کراتینین و سایر مواد زائد را از خون فیلتر می کنند .مواد زائد فیلتر شده از طریق ادرار از بدن خارج میشوند.اگر کلیه ها به درستی کار نکنند، ممکن است میزان کراتینین خون افزایش یابد.این آزمایش سطح کراتینین خون را اندازه گیری می کند و تخمین می زند که کلیه ها چطور خون را فیلتر میکنند که به آن میزان فیلتراسیون گلومرولی یا eGFR) estimated glomerular filtration rate) می گویند.

زمان درخواست آزمایش کراتینین

این آزمایش بعنوان چکاپ یا در زمانی که فرد دارای علایم مرتبط با بیماری یا آسیب کلیوی باشد و همچنین در بازه های زمانی پایش وضعیت پاسخ به درمان در بیماری های کلیوی درخواست می شود.

تست‌های آزمایشگاهی مکمل آزمایش 

Creatinine clearance, Estimated glomerular filtration rate (eGFR), Albumin creatinine ration (ACR), Blood urea nitrogen (BUN), Cystatin C, Urine creatinine

نمونه مورد نیاز برای انجام آزمایش

نمونه خون،همودیالیز،ادرار

شرایط لازم برای انجام آزمایش کراتینین

معمولاً قبل از انجام این تست نیاز به رعایت شرایط خاصی از جمله ناشتایی نیست. پزشک ممکن است راهنمایی خاصی به بیمار ارائه دهد مثلا 24 ساعت قبل از انجام این آزمایش از خوردن گوشت پرهیز کند زیرا ممکن است موجب افزایش موقت کراتینین خون شود.در بعضی موارد، ممکن است علاوه بر آزمایش کراتینین خون، آزمایش کراتینین ادرار نیز درخواست شود. همچنین ممکن است آزمایش کراتینین ادرار 24 ساعته را درخواست شود. بدین منظور فرد باید ادرار را به مدت 24 ساعت در یک ظرف مخصوص جمع آوری کرده و سپس آن را به آزمایشگاه تحویل دهد. آزمایش کراتینین ادرار می تواند به پزشک در ارزیابی دقیق تر وضعیت سلامت یا آسیب کلیه کمک کند.

نحوه جمع‌آوری نمونه

برای انجام این آزمایش در آزمایشگاه، خونگیری از ورید بازویی انجام می شود. قبل از نمونه گیری، فرد مراجعه کننده باید داروهایی که مصرف می کند به همراه آخرین زمان مصرف دارو را به اطلاع پرسنل نمونه گیر در آزمایشگاه برساند.

عوامل تداخل و ایجاد کننده نتایج کاذب

برخی داروها ممکن است سبب افزایش کراتینین شود از جمله مهار کننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین (کنترل کننده فشار خون)، آمینوگلیکوزیدها (مانند جنتامایسین)، سایمتدین، فلزات سنگین کموتراپیک (مانند سیسپلاتین)، و سایر داروهای نفروتوکسیک از جمله سفالوسپورین ها (مانند سفوکسیتین).

رنج نرمال آزمایش آزمایش کراتینین

میزان طبیعی نیتروژن اوره خون برحسب mg/dl بوده و در هر آزمایشگاه با توجه به جنسیت بیمار متفاوت است.

1 – 3          Years:    0.2 – 0.7

4 – 13        Years:    0.3 – 0.7

14 – 19      Years:    0.5 – 1 (Female)

14 – 19      Years:    0.5 – 1.3 (Male)

20 – 150    Years:    0.3 – 1.4

افزایش کراتینین در مواد زیر مشاهده می‌شود:
  • عفونت کلیه، آسیب حاد توبولی کلیه، انسداد مجاری ادراری، کاهش جریان خون کلیه در شرایطی مانند شوک، کاهش آب بدن، نارسایی احتقانی قلب، آترواسکلروزیس (تصلب شرائین)، آسیب کلیوی ناشی از دیابت، التهاب گلومرولی کلیه، آکرومگالی، ژیگانتیسم.
کاهش نیتروژن اوره در موارد زیر مشاهده می‌شود:
  • ضعف جسمانی، افراد با جثه کوچک، کاهش توده عضلانی بدن در شرایطی مانند دیستروفی عضلانی و یا بیماری میاستنی گراویس، بیماری شدید و پیشرفته کبدی، دریافت ناکافی پروتئین در رژیم غذایی و بارداری.

سایر مطالب مرتبط

آزمایش پرولاکتینکراتینین خونآزمایش نیتروژن اوره  – کلیات سنگ کلیه و راه های پیشگیریاوره خون چیستآسان آزمایش