مجله سلامت

فشار خون چیست؟

فشار خون

فشار خون بالا چیست؟

هنگامی که سرخرگ‌های بزرگ، قابلیت ارتجاع و استحکام طبیعی خود را از دست بدهند و عروق کوچک نیز باریکتر شوند، فشار خون بالا می‌رود.این عارضه گاهی‌ کشنده‌ بی‌سر و صدا نامیده‌ می‌شود،زیرا تا مراحل‌ انتهایی‌ اکثرا هیچ‌ علامتی‌ ندارد(قاتل خاموش).فشارخون‌ به طور طبیعی‌ در اثر استرس و فعالیت بدنی بالا می‌رود، اما فردی‌ که‌ دچار این بیماری است‌، به‌ هنگام‌ استراحت‌ نیز فشار خون‌ بالاتر از حد طبیعی‌ دارد.

فشار خون بالا در چه کسانی دیده می شود؟

این عارضه خصوصا در افراد مسن بسیار شایع است. تقریبا در حدود یک نفر از هر چهار نفر از  این بیماری رنج می برند. در بیماران جوان‌تر بیشتر در مردان شایعتر است ولی در سنین بالاتر در زنان بیشتر از مردان دیده می‌شود که به طور کلی با افزایش سن خطر ابتلا افزایش می‌یابد.

 اندازه گیری فشار خون

معمولا فشارخون در بخش‌های مختلف سیستم گردش خون متفاوت است ولی در اندازه گیری، فشار خون به دو نوع سیستولی و دیاستولی مجزا می شود.فشار سیستولی به فشار خونی که در سرخرگ‌های است و فشار دیاستولی به فشارخون ورید گفته می شود. معمول‌ترین روش اندازه‌گیری فشار خون به‌ وسیله فشارسنج است که با استفاده از ارتفاع جیوه برای اندازه‌گیری فشار در حال چرخش در رگ‌ها استفاده می‌کند. میزان طبیعی براساس قرارداد برای فشار سیستولی پائین تراز ۱۲۰ میلی متر جیوه و برای فشار دیاستولی پائین تراز ۸۰ میلی ‌لیترجیوه است. شیوع فشارخون بالا در جوامع گوناگون متفاوت است .

 علل ایجاد فشار خون بالا

– سن‌ بالای‌

– چاقی و اضافه وزن

– استرس

– سیگار کشیدن

– مصرف الکل

– عوامل‌ ژنتیکی

– رژیم‌ غذایی‌ حاوی‌ نمک‌ زیاد یا چربی‌ اشباع‌ شده‌ و عدم مصرف میوه و سبزی

– کم تحرکی و نداشتن فعالیت بدنی کافی

– مصرف‌ قرصهای‌ ضد حاملگی ‌، استروییدها و بعضی‌ از انواع‌ داروهای‌ مهارکننده‌ اشتها

 عوارض‌ فشار خون بالا

سکته مغزی ، حمله قلبی ، نارسایی احتقانی قلب و ورم‌ ریه ، نارسایی‌ کلیه و آسیب چشمی و مشکل بینایی از عوارض اصلی هستند.

درمان‌

درمان‌ با توجه‌ به‌ ویژگیهای‌ هر فرد تعیین‌ خواهند شد و ممکن‌ است‌ شامل‌ کم ‌کردن‌ وزن‌ ، ترک‌ دخانیات‌ ،کنترل فشار‌ بصورت روزانه‌، استفاده‌ از داروهای‌ ضد فشار خون‌ تحت نظر پزشک، کاستن از استرس، برنامه‌ ورزش‌ مناسب‌ و تغییر شیوه‌ زندگی‌ برای‌ کاهش‌ استرس باشند.

در صورتی که میخواهید در منزل یا محل کار خود آزمایشات پزشکی انجام دهید می توانید از طریق سامانه آسان آزمایش درخواست خود را به صورت آنلاین ثبت کنید و منتظر هماهنگی آزمایشگاه جهت نمونه گیری در محل دلخواه خود باشید.

منبع: دانشگاه علوم پزشکی گلستان