اوره چیست
اوره یکی از مواد حاصل از سوخت و ساز پروتئین ها در بدن است که در کبد تولید شده و به طور کامل توسط کلیه ها دفع می شود. بنابراین میزان اوره خون به صورت غیرمستقیم بیانگر عملکرد کلیه ها است.
هرگاه مقدار مصرف(سوخت و ساز)پروتئین افزایش یابد (مثلا در اثر افزایش میزان گوشت در رژیم غذایی و یا خونریزی گوارشی) یا فعالیت کلیه ها دچار اختلال شود و یا خون غلیظ گردد (مثلا در پی کاهش طولانی مدت میزان مایع مصرفی و یا دفع فراوان آب از بدن به علت اسهال طولانی و شدید)، میزان اوره هم افزایش می یابد.همچنین از ٥٠ سالگی به بعد، به ازای هر ١٠ سال، مختصری میزان آن افزایش می یابد که به علت کاهش ذاتی عملکرد کلیه در اثر افزایش سن است.
مقدار طبیعی
مقدار طبیعی اوره خون در بالغین ۴۵-۱۵ mg/dl و در کودکان ۴۰-۱۰ mg/dl می باشد. بنابراین این آزمایش عمدتا بیانگر میزان آب بدن و تا حدی وضعیت عملکردی کلیه است.
BUN یا میزان نیتروژن اوره خون نیز به صورت غیرمستقیم بیانگر میزان اوره می باشد. در واقع از ضرب مقادیر BUN در عدد ١/٨ میزان اوره خون مشخص می شود. برای مثال اگر در فردی میزان BUN ٢٠ باشد میزان اوره خون آن شخص ٣٦ است. میزان طبیعی BUN در بالغین حدودا ۲۰-۱۰ mg/dl است.
علل کاهش
-در صورتی که میزان پروتئین دریافتی کم باشد. (سوء تغذیه)
-سنتز و ساخت پروتئین مختل شود. (بیماری کبدی)
-میزان دریافت مایعات بیش از حد لازم باشد.
علل افزایش
-اختلال کلیوی
-از دست دادن آب بدن
-خونریزی گوارشی و یا خونریزی های داخلی بدن
-مصرف برخی از داروها نظیر متوترکسات، کاربامازپین و انتی بیوتیک های آمینوگلیکوزیدی مانند جنتامایسین یا امیکاسین و ..
-از سایر اختلالات کلیوی افزایش دهنده ی اوره خون می توان به دلایل پیش کلیوی (کاهش حجم مایعات بدن به علت کم آبی مفرط و یا خونریزی و از دست دادن حجم)، بیماری های درگیر کننده پارانشیم کلیه (سنگ کلیه بزرگ و متعدد، عفونت کلیه وسیع و یا بیماری های کیست کلیه) و یا علل بعد از کلیه (سنگ حالب انسدادی، تنگی شدید محل اتصال حالب به لگنچه کلیه و یا بزرگی پروستات انسدادی و مزمن) اشاره کرد.
اگر تمایل دارید میزان اوره خود را اندازه گیری کنید.می توانید از طریق سامانه آسان آزمایش این آزمایش را در منزل یا محل کارتان توسط آزمایشگاه های معتبر طرف قرارداد آسان آزمایش انجام دهید و نتیجه آزمایشتان را به صورت آنلاین دریافت کنید.
منبع: drshnategh.com