مجله سلامت

نقش ویتامین D3

ویتامین D3 - آسان آزمایش

ویتامین D3 

ویتامین D3 یکی از ویتامین‌های محلول در چربی است که بدن ما برای رشد و استحکام استخوان‌ها به آن نیاز دارد. ویتامین D3 با کنترل تعادل کلسیم و فسفر، افزایش جذب فسفر و کلسیم از روده‌ها و کاهش دفع از کلیه، مانعِ بروز مشکلاتی همچون پوکی استخوان می‌شود. ویتامین D3 نقش مهمی در فرآیند رشد سلولی و فرآیندهای مهم متابولیسمی بدن دارد. امروزه در سراسر جهان بسیاری از افراد دچار کمبود ویتامین D هستند که اغلب تغذیه‌ی نادرست و عدم دسترسی به نور خورشید دلیل آن است. حداقل ۸۰٪ کودکان ایرانی به درجات شدید و بیش از ۹۰٪ از آنها به درجات متفاوتی دچار کمبود ویتامین دی هستند.

نقش ویتامین D3

دریافت ویتامین D3 و کلسیم باعث افزایش قدرت و هماهنگی عضلات در افراد کهنسال می‌شود.همچنین ویتامین D باعث پیشگیری از بروز بیماری‌هایی مانند راشیتیسم در کودکان، استئومالاسی در بزرگسالان و پوکی استخوان در کهنسالی می‌شود همچنین ویتامین D به رشد و استحکام استخوان‌ها و رشد سلولها کمک زیادی می‌کند و مصرف ویتامین دی در سلامت مغز و جلوگیری از آلزایمر مؤثر است. لذا توصیه می شود به صورت دوره ای میزان این ویتامین از طریق آزمایش خون بررسی شود تا در صورت کاهش ویتامین D نسبت به دریافت مکمل اقدام شود.

عوارض کمبود ویتامین D3

شیوع کمبود ویتامین D3 به خصوص در زنان و کودکان ایرانی بین ۵۰ تا ۸۰ درصد است.از عوارض مصرف کم این ویتامین در دوران کودکی بیماری راشیتیسم است که به علت کمبود کلسیم و فسفر در زمان رشد استخوان‌ها، استخوان‌های فرد دارای املاح کمی خواهد بود و نخواهد توانست وزن فرد را تحمل کند و در نتیجه انحنا خواهد یافت.

عوارض دیگر آن بزرگی جمجمه، زائده‌های دکمه مانند بر روی ستون فقرات و برجستگی سینه می‌باشد.همچنین مچ دست و پا پهن می‌شود که توسط رادیوگرافی قابل تشخیص است.

در دوران بزرگسالی کمبود این ویتامین در بدن باعث بوجود آمدن بیماری استئومالاسی می‌شود.

این بیماری به این شکل است که با کاهش تراکم استخوانی دردهای شدیدی در قسمت پا و کمر احساس می‌شود.و همچنین استخوان‌ها بلند به راحتی شکسته می‌شوند.که اگر فرد در این دوران شروع به دریافت ویتامین دی کند، این عارضه رفع می‌شود.

در دوران کهنسالی کمبود این ویتامین باعث بروز بیماری پوکی استخوان به ویژه در زنان می‌شود.در این دوران میزان ویتامین دی در بدن کاهش می‌یابد ولی دریافت این ویتامین در دوران بیماری کمک چندانی به بهبود آن نمی‌کند، بلکه برای پیشگیری از این بیماری باید از دوران جوانی کلسیم و فسفر همراه با ویتامین دی مصرف شود.

همچنین کمبود این ویتامین در بدن باعث عوارضی چون دیر دندان درآوردن و دیر نشستن و دیر راه افتادن در کودکان، همچنین نافرم شدن لگن که این بیماری در دخترها باعث.تنگی لگن شده و به ناچار باید از طریق سزارین زایمان کنند.ممکن است کمبود این ویتامین باعث افزایش احتمال ابتلاء به سرطان سینه یا پروستات می‌شود. کمبود این ویتامین باعث می‌شود.که دستگاه ایمنی بدن ضعیف شده و باعث می‌شود.فرد مستعد مبتلا به سرطان و دیابت و حتی عفونت گردد.

علل کمبود ویتامین D3

عواملی مثل مصرف برخی داروهای ضد تشنج مانند فنوباربیتال یا فنی توئین یا نرفتن زیر نور آفتاب.یا نخوردن غذاهای حاوی این ویتامین باعث کمبود ویتامین D3 در بدن می‌شود.

آزمایش ویتامین D3

آزمایش ویتامین D3 جزو آزمایش های روتین چکاپ می باشد. با توجه به اینکه ژنتیک ایرانی ها، اکثر مردمان کشور ایران دچار کمبود ویتامین D3 هستند و توصیه می شود برای پایش میزان ویتامین D3 حتما به صورت دوره ای این آزمایش انجام شود. شما می توانید آزمایش ویتامین D3 را بدون نسخه پزشک با آسان آزمایش در منزل یا محل کار انجام دهید و جواب آزمایش را به صورت آنلاین دریافت کنید. در صورتی که دچار کمبود ویتامین D3 باشید می توانید از قرص ویتامین D3 استفاده کنید.

ذکر این نکته ضروری است که افزایش میزان ویتامین D3 در بدن باعث مسمومیت می شود پس حتما باید در حین مصرف قرص ویتامین به صورت دوره ای آزمایش ویتامین D3 نیز انجام شود تا از خطرات افزایش این ویتامین در بدن جلو گیری شود. برای ثبت درخواست آزمایش ویتامین D در منزل و یا محل کار می توانید از طریق آنلاین و یا تلفنی درخواستتان را ثبت کنید. کارشناسان آسان آزمایش جهت راهنمایی شما در دسترس شما هستند. فقط کافیست با شماره 02191304567 در تماس باشید.

عوارض مصرف زیاد ویتامین D3

استفاده بیش از حد از این ویتامین مخصوصاً اگر همراه با مصرف زیاد کلسیم باشد منجر به مسمومیت می‌گردد.البته مسمومیت با ویتامین D به ندرت رخ داده و اغلب در کسانی مشاهده می‌شود.که مقادیر بیش از حد این ویتامین را از طریق مکمل دریافت می‌کنند.استفاده از قرص و آمپول ویتامین دی بطور مستمر باعث مشکلاتی مانند رسوب کلسیم در بافت‌های نرم مثل کلیه‌ها، ریه‌ها، قلب و گوش می‌شود.که در کلیه‌ها باعث سنگ کلیه، در ریه‌ها و قلب منجر به عوارض ریوی و قلبی، و در گوش به اختلالات شنوایی و حتی کری می‌انجامد.

همچنین عوارض مانند سردرد، تهوع، استفراغ، ضعف، تشنگی زیاد، افزایش حجم ادرار، یبوست، تأخیر در رشد.در طفل‌های شیرخوار، مشکلات گوارشی و شکنندگی استخوان نیز از دیگر عوارض مصرف بیش از اندازه ویتامین دی می‌باشد.

منابع طبیعی ویتامین D

با تغییراتی ساده‌ در سبک زندگی، می‌توانید سطح این ویتامین خود را بالا ببرید، از جمله:

خوردن مواد غذایی‌ای که منابع ویتامین D هستند، چه مواد غذایی‌ای که به طور طبیعی دارای این ویتامین هستند.و چه مواد غذایی غنی شده با این ویتامین.این مواد غذایی شامل زرده‌ی تخم مرغ، ماهی های چرب مانند سالمون و تن، جگر گوساله یا برخی.از انواع پنیر و همچنین لبنیات، غلات، آبمیوه یا سایر نوشیدنی‌های گیاهی غنی شده (مانند شیر بادام) است.

چربی ماهی‌ها مانند قزل آلا منبع غنی ویتامین دی هستند.

نورآفتاب: تابش پرتو فرابنفش به پوست انسان باعث می‌شود که ماده‌ای به نام دهیدروکلسترول با طی مراحلی در بدن در کلیه به ویتامین دی تبدیل شود.افراد با پوست روشن‌تر نسبت به تیره‌ترها می‌توانند.در مدت کمتری که زیر آفتاب مانده‌اند نیاز خود به این ویتامین را تأمین کنند.تقریباً تمام ویتامین دی مورد نیاز یک فرد، در مکانی که هوای آفتابی دارد از این طریق ساخته می‌شود.

منابع گیاهی: غلات و برخی سبزیجات و میوه‌جات.

منابع حیوانی: کره، روغن کبد ماهی، زرده تخم مرغ، خامه، جگر، ماهی ساردین حاوی مقادیر زیادی از این نوع ویتامین هستند.

در صورتی که تمایل دارید در منزل یا محل کار خود آزمایش انجام دهید می توانید از طریق سامانه آسان آزمایش درخواست خود را ثبت کنید و منتظر کارشناس آزمایشگاه جهت نمونه گیری باشید.