مجله سلامت

آبله میمون چیست

آبله میمون

آبله میمون چه ویروسی است؟

آبله میمونی یک بیماری بسیار نادر است که در اثر عفونت با ویروس آبله میمون ایجاد می‌شود. ویروس آبله میمونی ترکیبی از خانواده ویروس‌های واریولا، واکسینیا و ویروس آبله گاوی است.

آبله میمون اولین بار در سال ۱۹۵۸، در میمون های تحقیقاتی کشف شد، از این رو به این نام نامگذاری شد. اولین مورد انسانی آبله میمون در سال ۱۹۷۰ در جمهوری دموکراتیک کنگو ثبت شد.

آبله‌میمون ممکن است از دست زدن به گوشت شکار، نیش یا خراش جانوران، مایعات بدن، اشیاء آلوده یا تماس نزدیک با فرد آلوده منتقل شود. این ویروس به‌طور معمول در بین جوندگان خاص در آفریقا گردش می‌کند. تشخیص ضایعه را می‌توان با آزمایش DNA ویروس تأیید کرد. این بیماری می‌تواند شبیه آبله‌مرغان باشد.

علائم و نشانه‌های آبله میمونی

علائم آبله میمونی مشابه علائم آبله مرغان است که می تواند شدت کمتری داشته باشد.

آبله میمون معمولا با تب، سردرد، دردهای عضلانی و خستگی همراه است. تفاوت اصلی بین علائم آبله و آبله میمونی: آبله میمونی باعث تورم گره‌های لنفاوی (لنفادنوپاتی) می گردد، در حالی که آبله مرغان درگیر کننده گره های لنفاوی نیست. دوره نهفتگی آلودگی به عفونت تا بروز علائم برای آبله میمونی معمولاً ۷ تا ۱۴ روز است اما ممکن است این دوره بین ۵ تا ۲۱ نیز روز باشد.

علائم آبله میمون عبارتنداز:

  • تب
  • بثورات پوستی
  • سردرد
  • دردهای عضلانی
  • كمر درد
  • تورم گره‌های لنفاوی
  • لرز
  • خستگی

چرخه بثورات پوستی، مراحل زیر را طی می‌کنند:

  • ماکول: ضایعات مسطحی که اندازه آن‌ها کمتر از یک سانتی‌متر است.
  • پاپول: برآمدگی کوچک و کاملاً مشخص در پوست است.
  • وزیکول: کیسه‌ای پر از مایع شفاف با دیواره نازک است.
  • پوسچول: ضایعات تاول مانند کوچک، ملتهب، پر از چرک بر روی سطح پوست هستند.
  • دلمه

طول دوره این بیماری معمولاً بین ۲ تا ۴ هفته طول می‌کشد. میزان مرگ و میر آبله میمونی در آفریقا، ۱ نفر از هر ۱۰ نفر مبتلا به این بیماری است.

روش‌های انتقال آبله میمونی کدامند؟

انتقال ویروس آبله میمونی از طریق حیوان، انسان یا مواد آلوده به ویروس، امکانپذیر است. حتی ویروس می‌تواند از طریق پوست آسیب‌دیده، دستگاه تنفسی یا مخاط (چشم، بینی یا دهان) وارد بدن انسان شود. انتقال از حیوان به انسان هم از طریق گاز گرفتن یا زخمی کردن، فراوری گوشت حیوان، تماس مستقیم با خون و ترشحات بدن حیوان، یا تماس غیرمستقیم با مواد دفعی حیوان می تواند رخ دهد.

انتقال از انسان به انسان عمدتاً از طریق قطرات تنفسی بزرگ می تواند اتفاق بیافتد. همچین تماس با لباس و ملحفه و لوازم شخصی بیمار مبتلا به آبله میمون، می تواند یکی دیگر از راه های انتقال این ویروس باشد.

درمان آبله میمونی

در حال حاضر، هیچ درمان قطعی و اثبات شده‌ای برای عفونت ویروس آبله میمونی شناخته نشده است.

آبله میمون در ایران

تاکنون مورد ابتلای قطعی به آبله میمونی در ایران گزارش نشده است. در حال حاضر گزارش چند مورد ابتلای قطعی به آبله میمون در کشور امارات صورت گرفته است. همچین ابتلا به آبله میمونی در چین و انگلستان در همان ابتدای شیوع این بیماری گزارش شده است

واکسن آبله و آبله میمونی

از آنجایی که ویروس آبله میمونی ارتباط نزدیکی با ویروس ایجاد کننده آبله مرغان دارد، واکسن آبله می‌تواند از افراد در برابر ابتلا به آبله میمونی نیز محافظت کند. اطلاعات فعلی نشان می‌دهد که واکسن آبله حداقل ۸۵ درصد در پیشگیری از آبله میمونی موثر بوده است. در حال حاضر، با توجه به ریشه‌کن شدن آبله، واکسن آبله در دسترس عموم مردم و جز برنامه واکسیناسیون کشوری قرار ندارد.

در صورتی که تمایل دارید در منزل یا محل کار انواع آزمایشات پزشکی را انجام دهید کافیست در از طریق همین پایگاه اینترنتی و یا تماس با شماره 02191304567 درخواستتان را ثبت کنید تا درخواست شما به بهترین آزمایشگاه های طرف قرارداد با آسان آزمایش ارجاع شود.